Tunesië … waar cultuur, natuur en avontuur elkaar ontmoeten.
Tunesië is een bij uitstek geschikte bestemming voor de reiziger die enerzijds kennis wil opdoen van zowel de antieke als de islamitische beschavingen en tevens wilt genieten van een prachtige natuur en het goede mediterrane leven.
Klimaat
Het noorden en oosten van Tunesië grenzen aan de Middellandse Zee en zijn gezegend met een mediterraan klimaat. Van juni tot en met september is het heet (30-35°C) en droog. De winters zijn vrij koel en redelijk nat. In januari wordt het niet warmer dan 15°C. Het klimaat in het westen en zuiden van het land staat onder invloed van de Sahara. Het is er een stuk droger en warmer. ‘s Zomers loopt het kwik op tot 40°C. Het woestijngebied kan het best in de winter bezocht worden: met gemiddeld 20°C is het dan aangenaam.
Gastronomie
De Tunesische keuken is een smakelijke smeltkroes van de Arabische, Turkse en Europese (met name Italiaanse) keuken en beslist het proberen waard. Bij de bereiding wordt in ruime mate gebruik gemaakt van kruiden en groenten. Het nationale gerecht is couscous: gestoomde grove griesmeel met grove stukken aardappel, verschillende groenten en vlees of vis. Een gerecht dat je veelvuldig op de kaart zal aantreffen is Brick à l’oeuf: een dubbelgevouwen en in olie gebakken bladerdeeg ‘pannenkoekje’ gevuld met groenten en ei, waarvan de dooier nog vloeibaar is. Andere populaire gerechten zijn salade mechouia, een salade van gemengde, geroosterde pepers en tomaten, chakchouka en ojja, beide bestaand uit o.a. gebakken tomaten, uien, pepers en ei. Chorba is een soep; tajine een eenpansgerecht met aardappelen, (lams)vlees, groenten, kruiden en ei. Vlees en vis is er te kust en te keur; gebraden, gebakken, gestoofd en geroosterd. Kelibia,op 10 minuten van Residentie Stern (Hammam-Al-Ghezaz) is het mekka voor zij die van vis houden.
De hete, rode harissa, gemaakt van pepers, tomatenpuree en kruiden, wordt in veel gerechten verwerkt en dient als sausje bij zowat alles.
Dranken zijn er voor elk wat wils: dorstlessend en door de Tunesiërs zelf veel gedronken is thé à la menthe, sterke, zoete muntthee. Frisdranken en mineraalwater zijn overal te koop. Alcohol daarentegen is niet vrij beschikbaar, maar wel makkelijk te verkrijgen in hotels en/of bars. ‘Celtia’, de Tunesische pils, is erg verfrissend. Goede wijnen zijn de rode Haute Mornag en Magon, de rosé Gris de Tunisie en de witte muskaatwijn Sec de Kelibia, vooral geschikt als aperitief. Voor wie wat sterkers wil, zijn de nationale Boukha (een eau-de-vie uit vijgen) en Thibarine (een dadellikeur) aanraders.
Hoe er geraken?
Tunesië ligt op 3 uur vliegen van de meeste Europese hoofdsteden. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan naar Tunesië. U kan best vliegen op Tunis of Enfidha. Tunisair vliegt op de meest belangrijke Europese steden.
Met de boot kan je inschepen in Marseille of Genua. De overtocht duurt wel 24 uur, maar zo kan de auto wel mee.
Residentie Stern (Hammam Al Ghezzaz) ligt op ongeveer 2 uur rijden van de luchthaven van Tunis en ongeveer 1,5 uur rijden van Enfidha. Wij kunnen een luchthaventaxi voor u voorzien. Er is de mogelijkheid om een auto te huren, maar het huren van een auto in Tunesië is prijzig.
Een combinatie van trein, bus en taxi is eveneens een optie, maar niet echt aan te raden voor wie reist met veel bagage.
Formaliteiten
Europeanen (minderjarigen inbegrepen) kunnen voor een verblijf van ten hoogste drie maanden Tunesië binnenkomen met een geldig paspoort. De pas dient minimum 3 maanden na thuiskomst geldig te zijn.
Voor absolute zekerheid, raadpleeg vooraf steeds de Tunesische Ambassade/Consulaat of uw reisagent/vliegtuigmaatschappij.
Inentingen zijn niet verplicht, maar u kunt steeds advies vragen aan uw huisdokter.
Voor dieren moet aan de grens een gezondheidsverklaring en een inentingsbewijs getoond worden. Voor absolute zekerheid, raden wij u aan vooraf uw dierenarts te raadplegen.
Tunesische Dinar
De Tunesische munteenheid is de dinar (TND). Een dinar bestaat uit 1000 millimes; millimes zijn steeds munten, dinars zijn er in munten en in biljetten. Een dinar komt overeen met ongeveer 0,50 Euro.
Let goed op de notatiewijze: een prijs van anderhalve dinar kan genoteerd staan als 1,5 of als 1500. De meeste verkopers zullen je wijzen op een eventuele vergissing. In geval van twijfel kan je best in gedachten omwisselen naar euro, wat je een beter idee geeft van een acceptabele prijs.
Bankautomaten zijn veelvuldig aanwezig in de grotere steden; baar geld kan tevens gewisseld worden in de bankkantoren. Creditkaarten (m.n. Visa) geraken steeds meer ingeburgerd, echter nog niet in grootwarenhuizen of de kleinere kruidenier; hier wordt er met dinars betaald.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Tunesië is van redelijk goed niveau. Vele artsen zijn in Europa opgeleid. Je hebt zowel ziekenhuizen als privé-klinieken. De kwaliteit van klinieken zijn veel beter en lijken meer op de ziekenhuizen in Europa. Deze zijn ook hygiënischer.
In Hammam Al Ghezzaz vindt u een apotheek, huisdokters als tevens een eerste hulppost (poste d’urgence). Het dichtsbijzijnde ziekenhuis bevindt zich in Kélibia, op ongeveer 5 km van Hammam Al Ghezzaz; de dichtsbijzijnde kliniek is in Hammam Ghebli, tevens op 5 km van Hammam Al Ghezzaz.
Water in Tunesië is niet zo uit de kraan te drinken. Het is niet lekker en niet gezond. Het beste is daarom om drinkwater te kopen in flessen.